Top 8 helende bloemen waar je ook nog eens blij van wordt

Aan de hand van deze top 8 vertellen we je niet alleen welke bloemen een helende werking hebben, maar je krijgt er ook nog eens een heerlijk humeur van. Dat bloemen een positieve uitwerking hebben op ons gemoed is bekend. Maar wist je dat sommige soorten ook een helend vermogen hebben?

Van deze bloemen kun je bijvoorbeeld een kalmerende thee maken, of de pijn van brand wondjes verzachten. Daarnaast zijn ze prachtig om te zien en worden we er ook nog eens heel vrolijk van. Alle reden dus om je iets meer te gaan verdiepen in de geneeskracht van bloemen.

Deze bloemen staan niet alleen mooi in een vaas, maar beschikken ook nog eens over helende krachten

Gelukkig zijn er behoorlijk wat bloemen die over helende krachten beschikken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de klaproos of de goudmelisse. Daarnaast zijn er nog een aantal bloemen die niet alleen je huis opfleuren, maar ook je humeur én je gezondheid. We hebben de top 8 helende bloemen voor je op een rij gezet.

1. Passiebloem

De passiebloem is zeer veelzijdig en komt dan ook niet alleen tot haar recht in een vaas. De passiebloem wordt vooral gebruikt om stress en spanningen in je lichaam af te voeren. Haar bloemen hebben een rustgevend effect en voorkomen nervositeit, hartkloppingen en zelfs afkickverschijnselen. Ook mensen die hinder ondervinden van angst of paniekaanvallen kunnen gebaat zijn bij de helende krachten van de passiebloem welke vaak in thee-vorm wordt gedronken.

2. Klaproos

De klaproos is een papaverachtige, en bezit een aantal helende krachten. De zaadjes van de klaproos gaan onrust tegen, maar kan tevens worden gebruikt bij griep en verkoudheid symptomen zoals keelpijn. Ook bij irritaties werkt klaproos water zuiverend en brengt het de huid tot rust. Zeer effectief als je bijvoorbeeld last hebt van geïrriteerde ogen na het gebruik van make-up of bij hooikoorts. Bij keelpijn kan er gegorgeld worden met klaproos water, maar je kunt er ook een hoestsiroop van maken.

Haal hier de bloemen die wellicht geen helende werking hebben maar wel prachtig in een vaas staan:

3. Goudmelisse

Goudmelisse is een echte alleskunner als het aankomt op helende krachten. De blaadjes en bloemen hebben een koorts verlagende werking, maar kunnen ook gebruikt worden als desinfectans. Goudmelisse heeft ook een rustgevende werking en wordt daarom veel gebruikt door mensen die last hebben van depressieve of sombere gevoelens. Deze bloem laat zich prima verwerken als helende thee. Je kunt het drankje ook samen met zwarte thee innemen als je last hebt van spierkrampen. Goudmelisse heeft daarbij ook nog eens een positief effect op de bloedsomloop.

4. Slaapmutsje

Deze mooie bloem doet haar naam eer aan als het aankomt op helende krachten. De blaadjes hebben namelijk een rustgevende uitwerking op onze geest. Deze geneeskrachtige bloem is dan ook aanverwante van de klaproos, en wordt veel gebruikt bij kinderen die overactief zijn of gediagnosticeerd zijn met ADHD. Maar, ook volwassen gebruiken het slaapmutsje bij slapeloosheid, tijdens stressvolle situaties of bij darm en spierkrampen. Het extract wordt als thee gedronken maar de bladeren kunnen ook vers verwerkt worden in allerlei gerechten.

5. Sint Janskruid

De helende krachten van deze bloem komen zowel in de zomer als in de winter van pas. Sint Janskruid kan heel goed gebruikt worden als de huid verbrand is door de zon of andere brandhaarden. Het verzacht de huid en brengt deze tot rust. Maar, ook in de winter heeft Sint janskruid een helende werking. Dan wordt het vooral gebruik om pijnklachten door toedoen van reuma te verlichten, of bij wintertenen. Het wordt in de meeste gevallen als etherische olie of tinctuur toegepast.

6. Rozen

De roos is niet alleen mooi van buiten, maar bezit ook nog eens pijn verlichtende eigenschappen. De blaadjes van de roos zitten vol met vitamine C. Daardoor geef je jouw immuunsysteem een flinke boost. Maar, als je er rozenwater van maakt heeft deze bloem ook een verzorgende en verzachtende uitwerking op je huid. Daarnaast helpt rozenbottel thee verkoudheden voorkomen en verlichten. Rozenwater werkt tevens pijn verlichtend bij hoofdpijn omdat het een ontspannende uitwerking heeft op onze psyche.

7. Saffraan

De helende krachten van Saffraan mogen niet onderschat worden. Deze bloem is dan ook bij veel klachten te gebruiken. Het voorkomt pijnlijke galstenen, aderverkalking en is effectief tegen astma. Saffraan heeft een verlichtende werking bij menstruatiepijn omdat het de baarmoeder tot rust brengt waardoor krampen verminderen. De helende werking van deze bloem wordt ook veel gebruik om de hersenfunctie te stimuleren en het concentratievermogen te verhogen. Je kunt saffraan als rijst eten, maar je kunt er ook een geneeskrachtige thee van maken.

8. Oost-Indische Kers

Zowel de bladeren als de bloemen van de Oost-Indische kers zijn eetbaar. Gelukkig maar, want ze hebben een behoorlijke geneeskrachtige werking. Zo heeft deze bloem een slijmoplossend effect waardoor je deze kunt gebruiken tijdens een hardnekkige hoest of verkoudheid. Daarnaast heeft deze kers een zuiverende werking waardoor het ook gebruikt kan worden bij blaasinfecties. De geneeskrachtige bladeren én de bloemen van de Oost-Indische kers kunnen vers gegeten worden.

Gemakkelijk bloemen bestellen en laten bezorgen door heel België met Regiobloemist

We kunnen ons voorstellen dat je aan de hand van de bovenstaande top 8 zo snel mogelijk zelf aan de slag wilt met helende bloemen. Gelukkig hoef je daarvoor de deur niet meer uit. Gemakkelijk bloemen bestellen en laten bezorgen door heel België, doe je eenvoudig én snel met Regiobloemist. Daar heb je altijd een ruime keuze aan verse bloemen met een helende werking. Je bestelt ze direct online en laat ze bezorgen waar jij dat wilt. Zo kun je altijd beschikken over een mooi en vers boeket waar je niet alleen blij van wordt, maar ook nog eens fit en gezond door blijft.

Geneeskrachtige bloemen in jouw huis

Met de bovenstaande top 8 maak je eenvoudig een keuze als je op zoek bent naar helende bloemen. Aan de hand van onze lijst selecteer je makkelijk de bloemen die een positieve invloed hebben op jouw gemoed én gezondheid. Daarbij maakt het natuurlijk niet uit of je kiest voor de passiebloem, het slaapmutsje of de goudsbloem. Op deze manier houd je zowel jouw lichaam als geest vrolijk, vitaal en blij.