Top 10 beste tips voor het kiezen en bestellen van een rouwboeket

Bij het overlijden van een naaste of dierbare komt er veel op je af. In deze periode overheersen verdriet en emoties, terwijl er tegelijkertijd doordachte keuzes moeten worden gemaakt. In grote lijnen is de invulling van de begrafenis of crematie al geregeld. Maar hoe zit dat met de rouwbloemen? Een rouwboeket bestellen kan behoorlijk wat vragen oproepen.

Top 10 beste tips voor het kiezen en bestellen van rouwbloemen

Ben je toevallig op zoek naar mooie rouwbloemen of rouwboeketten voor een opkomende begrafenis? Neem dan gerust eerst onze tips door voordat je hierin een keuze gaat maken.

Met onze top 10 beste tips voor het kiezen en bestellen van rouwbloemen maken we deze keuzes namelijk makkelijker voor je. Zo kun je jouw naaste of dierbare een prachtige laatste eer bewijzen.

1. Neem de wensen van de familie in acht

Voordat je een rouwboeket gaat bestellen is het goed om na te gaan wat de wensen van de naaste familie zijn. Als er speciale wensen zijn, kun je dit in veel gevallen terugvinden op de rouwkaart.

Vaak zijn deze wensen in een eerder stadium door de overledene vastgesteld. Als er bijvoorbeeld: ‘ze hield van witte bloemen’ op de kaart staat vermeld, houd hier dan ook rekening mee als je rouwbloemen gaat bestellen.

Direct een mooi rouwboeket online bestellen? Bekijk dan nu onze prachtige aanbod aan rouwboeketten, rouwbloemen en rouwarrangementen:

2. Kies de juiste kleur rouwbloemen

In principe zijn er geen regels verbonden aan de kleuren van een rouwboeket, mits expliciet aangegeven door de familie. Toch heeft elke bloemkleur zijn eigen betekenis als het gaat om rouwboeketten.

Zo staan blauwe bloemen bijvoorbeeld voor serene rust en eeuwigheid. Paarse bloemen vertegenwoordigen waardigheid. De kleur van het rouwboeket dat je wilt bestellen mag je ook afstellen op de persoonlijkheid van de overledene.

Zo staat oranje voor warmte en gele bloemen vooral voor energie. Als je het moeilijk vindt om hierin een keuze te maken, zijn witte bloemen altijd een veilige keuze. Witte rouwbloemen dragen vrede en eerbied uit.

3. Kies bloemen met een persoonlijke betekenis

Bloemen hebben hun eigen unieke betekenis. Dat geldt ook voor rouwbloemen. Als je een rouwboeket wilt bestellen, mag je deze dan ook best een persoonlijk tintje meegeven. Deze kun je het beste afstemmen op de relatie die je met de overledene had.

Zo staat Agapanthus ook wel bekend als de bloem der liefde, en bezegel je met de Alstroemeria een hechte vriendschap.

De Dahlia zegt: ‘voor altijd de jouwe’. Deze bloem kan dus prima verwerkt worden in een rouwstuk voor een overleden partner. De liefdevolle betekenis van rozen is altijd een goede keuze als je een rouwboeket wilt bestellen.

Als je het moeilijk vindt om een goede keuze te maken kun je het beste voor de Lelie kiezen. Deze bloem staat voor vergankelijkheid en is een veelgebruikte bloem in rouwstukken.

4. Contacteer het rouwcentrum voordat je een rouwboeket laat bezorgen

Voordat je online een rouwboeket gaat bestellen, is het goed om contact op te nemen met het betreffende rouwcentrum voor je jouw bestelling laat bezorgen. Sommige rouwcentra verbinden namelijk regels aan het laten bezorgen van rouwbloemen of stukken.

Zo kan het zijn dat de bloemen op een speciale manier aangeleverd moeten worden of dat het gebruik van glazen vazen niet is toegestaan in verband met de breekbaarheid. Als er speciale wensen zijn, kun je dit direct doorgeven aan de bloemist waarbij je jouw rouwboeket besteld. Dit maakt het bezorgproces een stuk eenvoudiger.

5. Kies de juiste tekst voor een rouwboeket met lint

Als je een rouwboeket met lint wilt bestellen, is het goed om van tevoren na te denken over de tekst. Welke tekst je kiest is een persoonlijke keuze, maar hangt ook af van de relatie die er tussen jou en de overleden dierbare was. Als dit een hechte band betrof, zou je kunnen kiezen voor een meer intense tekst zoals ‘je was zo lief voor ons’ of  ‘ik zal je nooit vergeten’.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een meer neutrale tekst. Woorden zoals ‘met oprechte deelneming’ of ‘de herinnering blijft’. Vergeet bij het bestellen van het rouwboeket met lint de tekst niet te controleren op spelfouten.

6. Stem je rouwboeket af op de geloofsovertuiging van de overledene

Hoewel rouwbloemen bij de meeste geloofsovertuigingen geaccepteerd worden, zijn er een aantal uitzonderingen op de regel. In het Katholieke of Christelijke geloof worden de meeste bloemkleuren in rouwstukken getolereerd.

Bij het Moslim geloof is het goed om van tevoren naar de wensen van de familie te informeren. Het gebruik van rouwboeketten wil in dit geloof nog wel eens variëren. Bij het Grieks Orthodoxe geloof worden vooral witte bloemen gewaardeerd.

Het Joodse geloof gebruikt in veel gevallen geen rouwboeketten tijdens de uitvaart. Hier is het gebruikelijker om de rouwbloemen naar het huisadres van familieleden te laten versturen.

7. Bestel je rouwboeket met lint op tijd

Als je een rouwboeket met lint wilt bestellen, moet je ervoor zorgen dat je dit tijdig doet. De tekst moet immers ook nog op de rouwlinten gedrukt worden. Mocht er in het ergste geval toch iets misgaan met de bedrukking, dan heb je nog voldoende speling om dit te laten corrigeren.

Zeker als je speciale wensen hebt met betrekking tot de rouwbloemen is het tijdig bestellen van het rouwstuk noodzakelijk. Op deze manier geef je de bloemist voldoende tijd om jouw bestelling te kunnen verwerken.

8. Het rouwboeket op de juiste dag laten bezorgen

Als je online een rouwboeket gaat bestellen, is het van groot belang dat je doorgeeft op welke dag en tijdstip de rouwbloemen bezorgt moeten worden. Er is namelijk niets vervelender dan een rouwboeket dat te laat, of zelfs tijdens de uitvaart, bezorgd wordt.

Zorg er dus altijd voor dat je het rouwboeket met lint één dag voor de uitvaart laat bezorgen.

9. De juiste bloemen naar het juiste adres

Je kunt ervoor kiezen om rouwbloemen op het huisadres of bij het rouwcentrum te laten bezorgen. In de meeste gevallen worden rouwboeketten, kransen en stukken veelal afgeleverd bij het uitvaartcentrum. Daar krijgen ze staand of liggend een mooie plaats tijdens de uitvaart.

Als je voor een los boeket kiest kun je deze het beste naar de naaste familie laten sturen. Deze rouwbloemen worden meestal in een vaas gezet, iets wat bij een rouwcentrum vaak niet gebruikelijk is.

10. De vorm van het rouwboeket en de betekenis

Als je online een rouwboeket wilt bestellen, heb je de keuze uit een aantal vormen. Hierbij kun je denken aan een hartvorm, een driehoek of een ronde vorm zoals een rouwkrans. Iedere hebben ze hun eigen betekenis. Hier wil je misschien rekening mee houden als je een rouwstuk gaat bestellen.

Zo staat een ronde vorm voor oneindigheid. Ronde rouwboeketten worden dan ook veel gebruikt. Een hartvorm staat uiteraard voor de liefde. Deze vormen zijn zeer geschikt als rouwboeket bij het verliezen van een partner of zelfs een kind.

Rouwboeket en rouwbloemen met lint bestellen en laten bezorgen afbeelding3

Wil je een rouwboeket online bestellen en laten bezorgen in heel België? Dan bij je bij Regiobloemist aan het juiste adres!

Neem op gepaste wijze afscheid en bestel nu je rouwbloemen bij een lokale bloemist met veel rouwwerk ervaring via Regiobloemist.