Belangrijke update over levering via de bloemist. Meer info hier >>

Het ontstaan van Valentijnsdag en waarom rode rozen symbool staan voor de liefde

Iedereen weet dat het op 14 februari Valentijnsdag is. Maar hoe is deze dag eigenlijk ontstaan en waarom staan juist rozen symbool voor de liefde? Als je deze Valentijnsdag écht op een romantische en passionele manier wilt beleven, is het goed om je wat meer te verdiepen in de geschiedenis van deze dag der liefde. Want hebben Cupido, harten en hartvormige chocolade wel écht te maken het ontstaan van Valentijnsdag? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het ontstaan van deze Internationale dag van de liefde en waarom rode rozen daarbij een belangrijke rol spelen.

Het ontstaan van deze romantische dag neemt ons mee terug naar de 3e eeuw na Christus. In deze tijd was het soldaten niet toegestaan om te trouwen. Simpelweg om het feit dat single mannen sneller bereid waren om te sterven voor het vaderland. 

Sint Valentijn, een Roomse priester stak daar een stokje voor. Deze priester vond dat juist liefde alles zou overwinnen, zeker als de soldaten ten strijde trokken. Sint Valentijn voltrok dan ook menig huwelijk in het geheim. Lang duurde dit echter niet. Toen Keizer Claudius II het geheim ontdekte, was hij zo woest dat hij de priester direct liet executeren. Sint Valentijn stierf op 14 februari in het jaar 269.

Valentijn, de dag van de liefde en rode rozen, de lievelingsbloem tijdens Valentijnsdag

14 februari is dus de sterfdag van Sint Valentijn die ook wel de martelaar der liefde genoemd wordt. Maar wat heeft deze dag met rozen te maken en waarom zijn rode rozen de lievelingsbloem tijdens Valentijnsdag? 

Rood is natuurlijk de kleur van passie en romantiek. De bloem zelf symboliseert liefde, houden van en respect. Deze combinatie zorgt ervoor dat rozen de lievelingsbloem zijn tijdens Valentijnsdag. Ook over de kleur van deze Valentijnsbloem bestaat een prachtige mythe. Ze danken hun rode kleur namelijk aan het bloed van Aphrodite.

Verras je lief met prachtige bloemen van Regiobloemist. Altijd in mooie geschenkverpakking verstuurd.Bekijk onze romantische boeketten zoals rode rozen, mooie tulpen en ons voorgeselecteerde Valentijnsboeketten:

Aphrodite is de Godin van de liefde. De Griekse mythe vertelt ons dat rode rozen zijn ontstaan dankzij het bloed van deze liefdesgodin. Aphrodite verwondde zich namelijk aan een struik met witte rozen. Dit gebeurde toen ze Adonis, haar geliefde, wilde redden toen hij gevaarlijk gewond raakte. Aphrodite bloedde hevig en ook de hulp voor Adonis kwam te laat. Het bloed van Aphrodite liet de witte rozen rood kleuren. Vanaf die tijd staan rode rozen onomstotelijk symbool voor liefde en romantiek.

Mooie en inspirerende liefdesteksten voor op je Valentijnskaart

De prachtige geschiedenis van Valentijnsdag vraagt natuurlijk om een Valentijnskaart met een originele tekst. Ben je zelf niet zo creatief maar wil je jouw geliefde wel laten weten hoeveel hij of zij voor je betekent? Dan voorzien we je graag van een aantal mooie en inspirerende liefdesteksten voor op je Valentijnskaart. Dat mag een wat langere tekst zijn, maar ook korte zinnen kunnen de boodschap krachtig overbrengen.

  • “als ik voor jou iets mocht wensen op Valentijnsdag, dan zou ik willen dat je één keer met mijn ogen kon kijken. Pas dan zou je weten hoe bijzonder je voor me bent”.
  • “ik vind het zo speciaal dat je er altijd voor mij wilt zijn. In de zwaarste onweersbuien en tijdens de warmste zonneschijn”.
  • “op Valentijnsdag vier ik de liefde en geef ik je een kus. Dat betekent niet alleen vandaag of morgen, maar voor de rest van mijn leven dus”.

Ook korte liefdesteksten kunnen heel romantisch zijn. Bijvoorbeeld als je jouw geliefde wilt verrassen met een mooi boeket rode rozen én een Valentijnskaart. Een liefdevolle tekst hoeft namelijk niet altijd lang te zijn om de boodschap perfect over te kunnen brengen.

  • “bedankt voor al jouw liefde. Je bent me liever dan lief”.
  • “elke dag hou ik meer van jou. Vandaag minder dan morgen, maar meer dan gisteren”
  • “ik vind je lief zoals je bent”

Ook liefde is… teksten doen het heel goed als liefdestekst op een Valentijnskaart. Het leuke is dat je deze teksten natuurlijk heel persoonlijk kunt maken. Stem ze bijvoorbeeld af op een leuk ding dat jullie samen hebben, of een grappige gebeurtenis die jullie niet snel vergeten.

  • liefde is...urenlang Netflixen met jou aan mijn zijde
  • liefde is…samen op reis dichtbij of ver weg
  • liefde is...jouw armen om mij heen
  • liefde is...samen genieten van een lekker glas wijn

Verras jouw Valentijn met een fantastisch Valentijnsboeket en laat het bezorgen met Regiobloemist

Na al deze romantische mythen en mooie liefdesteksten is het hoog tijd om de daad bij het woord te voegen. 14 februari mag je namelijk niet zomaar aan je voorbij laten gaan. Verras jouw Valentijn daarom met een fantastisch Valentijnsboeket en laat het eenvoudig bezorgen met Regiobloemist. Daar stel je namelijk eenvoudig een mooi boeket met rode rozen samen. Net zoveel als jij wilt natuurlijk. Het Valentijnsboeket wordt netjes afgeleverd bij jouw geliefde. 

De verrassing is natuurlijk helemaal compleet als je jouw boeket ook nog eens laat voorzien van een mooie Valentijnskaart met één van de bovenstaande liefdesteksten. Het online bestellen en laten bezorgen van een romantische boeket voor Valentijnsdag kun je dan ook met een gerust hart overlaten aan de bloemisten van Regiobloemist.

Valentijn, de dag om jouw (stille) geliefde te verrassen met een prachtig Valentijnsboeket met rode rozen

Het ontstaan van Valentijnsdag kent voor jou geen geheimen meer. Je verrast jouw Aphrodite op 14 februari niet alleen met een prachtige bos rode rozen, maar natuurlijk ook met een Valentijnskaart met daarop een romantische liefdestekst. Je laat het door jou gekozen boeket makkelijk bezorgen met Regiobloemist. Maar wat als je Valentijn haat? Ook dan hebben we een goede raad voor je. 

Het laten bezorgen van een prachtig boeket bloemen of het uiten van jouw liefde mag natuurlijk op elke dag van het jaar. Dat hoeft niet persé op Valentijnsdag. Met een mooie bos bloemen kun je jouw liefdesboodschap namelijk altijd overbrengen. Elke minuut van de dag, iedere maand en ongeacht het jaargetijde.