De beste bloemen verzorgen tips voor prachtige bloemen dit najaar

Van een mooie bos bloemen wil je natuurlijk zo lang mogelijk kunnen blijven genieten. Dat geldt zeker voor het najaar waarin de dagen steeds korter en donkerder worden. Logisch dat je de kleur en vrolijkheid van een boeket zo lang mogelijk in stand wilt houden. 

Gelukkig is dat niet zo moeilijk als je misschien dacht. Toch zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het verzorgen van bloemen. Om je een handje te helpen, hebben we de beste bloemen verzorgen tips voor je op een rij gezet. Zo kun je ook van prachtige bloemen blijven genieten in het najaar.

Bloemen verzorgen, hoe doe je dat? Tips om je bloemen langer mooi te houden

Als je jezelf op een mooi boeket hebt getrakteerd of een bos bloemen cadeau hebt gekregen, dan wil je ze uiteraard zo lang mogelijk mooi houden. Met de onderstaande tips voor het verzorgen van bloemen, geef je jouw boeket de aandacht die het nodig heeft om non-stop te kunnen blijven stralen.

1. Kies de juiste plaats voor de vaas

Voordat je jouw boeket in het water gaat zetten, is het goed om na te denken over de plaats voor de vaas. Kies een plekje dat ver genoeg verwijderd is van de verwarming of kachel. Zo voorkom je dat jouw bloemen vroegtijdig verdrogen en hun charme verliezen. Plaats de vaas ook niet dichtbij een deur of raam. Snijbloemen zijn namelijk ook gevoelig voor tocht. Wil je jouw vaas met bloemen straks op tafel gaan zetten? Verplaats de fruitschaal dan tijdelijk naar een andere plek. Sommige fruitsoorten scheiden ethyleengas uit waardoor het boekt sneller bederft.

Haal de meest prachtige bloemen dit najaar in huis met onze top 12 geselecteerde boeketten:

2. Gebruik een schone en goed passende vaas

Ook de vaas is belangrijk bij het verzorgen van bloemen. Als ze in een schone glazen vaas staan die ruim genoeg is, houd je jouw boeket veel langer mooi dit najaar. Een vaas kun je het beste reinigen met een mild schoonmaakmiddel. Afwasmiddel is een prima optie. Vermijd het gebruik van bleekmiddel. Dit laat namelijk chemische resten achter welke schadelijk zijn voor de bloemen. Gebruik ook altijd een vaas die groot genoeg is. De stelen moeten voldoende ruimte hebben en niet te dicht opeen staan. Zo voorkom je schimmelvorming waardoor jouw mooie boeket sneller zal verwelken.

3. Bloemen op adem laten komen

In het najaar kan het best fris of zelfs koud zijn buiten. Laat het boeket dus even op adem komen voordat je de bloemen in de vaas zet. Dit doe je het beste in de schuur of de garage. Daar is het minder koud dan buiten, maar nog niet zo warm als kamertemperatuur. Door jouw bos bloemen langzaam te laten acclimatiseren, kunnen ze de overgang van koud naar warm beter verwerken. Met deze verzorgingstips blijven ze uiteindelijk veel langer mooi.

4. Schuin afsnijden is het toverwoord

Nu jouw boeket op adem is gekomen, is het tijd om de bloemen uit de verpakking te halen. Let er op dat je het zakje met de voeding niet weggooit. Deze zit vaak op de verpakking geplakt ter hoogte van de stelen. Maak de stelen tot ongeveer halverwege vrij van bladeren. Zo voorkom je dat het water straks sneller vies wordt of vervuild raakt door bacteriën. Snij nu de stelen van de bloemen één voor één schuin af. Dit doe je het beste met een scherp keukenmesje. Gebruik nooit een schaar voor het afsnijden van de stelen. Deze beschadigen de haarvaatjes van de steel waardoor de bloem niet of nauwelijks voedsel tot zich kan nemen. Het maken van een zo schuin mogelijke wond met een scherp mes zorgt ervoor dat jouw boeket veel langer blijft schitteren.

5. De juiste hoeveelheid water in de vaas

Het vullen van de vaas is ook belangrijk bij het verzorgen van bloemen. Door de juiste hoeveelheid water te gebruiken, weet je namelijk zeker dat jouw boeket langer gezond en mooi blijft. Je vult de vaas met water tot de stelen voor 1/3 onder water staan. Dit doe je het beste met lauw water. Als je een boeket met rozen hebt, dan mag de temperatuur van het water iets hoger zijn. Tulpen geven daarentegen de voorkeur aan koud water. Voeg nu het zakje met snijbloemen voeding toe aan het water. Raadpleeg de verpakking voor de juiste hoeveelheid. Te weinig voeding is niet goed, maar een overdaad brengt ook schade toe aan jouw boeket. Zet de bloemen daarna in de vaas. Als er nog wat bladeren zijn die het water raken, verwijder je die alsnog.

6. Nazorg voor een boeket dat lang mooi blijft

Nu je jouw boeket de verzorging hebt gegeven die het nodig heeft, is het natuurlijk tijd om van deze kleurenpracht te gaan genieten. Toch is ook nazorg belangrijk. Ververs het water van de vaas om de paar dagen. Dat doe je als het water minder helder begint te worden. Reinig de vaas en vul deze met schoon water. Spoel ook de stelen van de snijbloemen af onder de kraan om schimmels en bacteriën te kunnen verwijderen. 

Eventueel kun je het wondje aan de stelen iets bijsnijden zodat de bloemen beter kunnen opnemen. Je kunt eventueel de resterende snijbloemen voeding uit het meegeleverde zakje toevoegen aan het water. Dit is echter niet noodzakelijk. Controleer het boeket regelmatig op bloemen die verwelkt of uitgebloeid zijn. Verwijder deze direct zodat ze de andere bloemen niet aantasten met het ethyleengas dat ze uitscheiden.

Online bloemen bestellen en aan huis laten bezorgen door heel België met Regiobloemist

Natuurlijk hoef je zelf niet het koude weer te trotseren om in bezit te komen van een prachtig boeket. Je bestelt ze namelijk eenvoudig online vanuit jouw warme woonkamer. Online bloemen bestellen en aan huis laten bezorgen kan door heel België. Dit doe je natuurlijk bij Regiobloemist. Daar heb je een ruime keuze aan verse boeketten die snel en voordelig bij je thuis worden bezorgd. En omdat jij nu precies weet hoe je bloemen in het najaar moet verzorgen, kun je er ook nog eens extra lang van genieten.

De beste bloemen verzorgingstips voor een prachtig boeket

Door gebruik te maken van de bovenstaande beste bloemen verzorgen tips, geef je jouw prachtige bloemen ook dit najaar wat ze nodig hebben. Je hoeft niet bang te zijn voor een boeket dat te snel verdroogd of uitgebloeid is. Zo haal je ook in deze donkere dagen wat zonneschijn in huis. Natuurlijk bestel je jouw boeket eenvoudig online bij Regiobloemist. Je laat ze dan ook nog eens snel bezorgen bij je thuis of een andere locatie in België.