De top 10 beste tulpen in een vaas verzorgen tips

Molens, klompen en tulpen. Ze horen bij Nederland. Toch komt de tulp oorspronkelijk niet van Hollandse bodem. De tulp werd namelijk in de 17e eeuw uit Turkije geïmporteerd.

In eerste instantie waren de tulpenbollen onbetaalbaar voor de gewone burger. Ze waren zo geliefd, dat ze voor veel geld verkocht konden worden. De prijs van een tulpenbol was vergelijkbaar met de prijs van een grachtenpand.

Voor de Nederlandse bloemenindustrie werden tulpen een van de belangrijkste producten. Zo werd Nederland een tulpenland. Vandaag de dag is Nederland de grootste exporteur van tulpenbollen.

Maar hoe verzorg je eigenlijk tulpen in een vaas? Dat en meer in onze blogpost.

Hoe blijven je tulpen langer mooi en ga je slaphangen tegen?

Het tulpenseizoen loopt van half maart tot eind mei. De tulp houdt van kou en nattigheid, vandaar dat Nederland een ideaal land is voor de tulpenkweek.

Tulpen zijn echte voorjaarsbloemen, maar dankzij speciale kwekerijen is de tulp als snijbloem het hele jaar rond verkrijgbaar. Ze zijn er in vele kleuren en soorten.

De 10 beste tulpen langer mooi houden tips

Tulpen zorgen voor een vrolijke lentesfeer in huis. De verschillende varianten en kleuren hebben elk een eigen uitstraling. Ze kunnen onderdeel zijn van een groot boeket of op zichzelf een mooie blikvanger zijn.

Maar wat zijn nu eigenlijk de beste tulpen langer mooi houden tips en hoe houd ik mijn tulpen lang mooi?

Met onze 10 tips haal je het beste uit je mooie bos tulpen en heb je er dagen langer plezier van.

1. Koop verse tulpen

Er worden dagelijks zo’n 300 verschillende soorten tulpen op de veiling verhandeld. Hoe minder transport- en opslagtijd, hoe verser de bloem wordt verkocht.

Er zijn tulpen met een gewicht van 20 gram per steel, maar ze zijn er ook met een gewicht van 40 gram of meer. In de supermarkt worden vaak de lichtere tulpen voor een kleinere prijs verkocht.

De zwaardere kwaliteit vind je vooral bij de bloemist. Zit de bloem nog in de knop, dan zijn ze op hun verst.

Al nieuwsgierig geworden? Bekijk hier onze verse en meest bezorgde tulpen boeketten:

2. Transport naar huis

Laat je bosje tulpen goed inpakken. Zo hebben ze onderweg naar huis zo min mogelijk last van temperatuurschommelingen.

Ben je met de auto? Leg ze dan bij voorkeur in de bagageruimte.

3. Schuin afsnijden

Om zeker te zijn dat de tulp thuis genoeg water kan opnemen is het raadzaam de steel direct goed schuin af te snijden.

Gebruik hiervoor een scherp mes. Bot gereedschap kan beschadigingen aanbrengen aan de steel, waardoor de wateropname alsnog benadeeld kan worden.

4. Acclimatiseren

Op de veiling worden de tulpen onder de beste voorwaarden opgeslagen. De temperatuurswisselingen zijn er bijvoorbeeld minimaal. Op het moment dat de temperatuur toeneemt, verdampt het vocht in de tulp sneller met als gevolg dat de kwaliteit van de bloem achteruit gaat.

Tulpen houden niet van plotselinge temperatuurwisselingen. Zet ze daarom niet meteen in een vaas maar op een donkere plek in een emmer water. Zo kunnen ze zich goed volzuigen met water en tegelijkertijd wennen ze aan de temperatuur.

5. Schone vaas en vers water

Tulpen uit de kas zijn erg gevoelig voor bacteriën. Maak de vaas daarom grondig schoon met water en zeep en droog hem goed af met een schone theedoek.

Vul de vaas met vers kraanwater op kamertemperatuur en ververs dit water dagelijks. Daar worden je tulpen gelukkig van en ze zullen er langer door leven.

6. Zorg voor een goed conserveermiddel

Voeg een schepje suiker aan het water toe en dit zorgt dat het water langer schoon blijft. Suiker heeft namelijk een antibacteriële functie waarmee je de tulpen tegen besmetting beschermt.

Je kunt dit ook doen met een muntje (koper), druppeltje bleek, klein scheutje natuurazijn of een dopje jenever.

Nog eenvoudiger is het toevoegen van het zakje snijbloemenvoeding wat je meestal bij je bosje tulpen meegeleverd krijgt. Het heeft dezelfde werking.

7. Kies een passende vaas

Tulpen groeien in een vaas. Dit wordt veroorzaakt door celstrekking. Je kunt daar niets aan doen, maar je kunt wel regelmatig opnieuw schuin afsnijden als je het hinderlijk vindt.

Zorg in ieder geval voor een vaas die hoog genoeg is om ervoor te zorgen dat de tulpen niet te ver over de rand gaan hangen.

De 10 beste tulpen in een vaas verzorgen tips blogpost afbeelding3

8. Kies de juiste plek voor de vaas

Zet tulpen op een koele, tochtvrije plaats en vermijd direct zonlicht. Zet de vaas niet in de buurt van de fruitschaal. Rijpend fruit produceert ethyleengas wat tulpen sneller laat verwelken.

Dus zet de tulpen ’s avonds op een koele plek. In een warme kamer raken ze sneller uitgebloeid.

9. Nooit meer slaphangende tulpen met gebruik van een naald

Het doorgroeien van de tulp maakt dat de steel langer en slapper wordt. Je kunt het groeiproces van de tulp onderbreken met behulp van een naald. Prik deze vlak onder de knop door de steel. De tulp zal zo dezelfde lengte houden.

Ben je te laat en hangen de tulpen al slap?

Ook in een later stadium helpt het prikken met de naald om een tulp haar stevigheid terug te krijgen. Wikkel de bloemen dan stevig in een krant en laat ze een nacht in het water staan.

10. Geen goede match met narcis

Voordat je zelf een boeket samenstelt met verschillende bloemen is het handig om te weten of de verschillende soorten wel samengaan.

Met een narcis wordt het niks. De narcis zet een bepaald slijm af wat de tulp al snel het kopje laat hangen. Combineer de tulp bijvoorbeeld met wat groene takken of creëer een mooi veldboeket van tulpen, hyacinten en ridderspoor.

De 10 beste tulpen in een vaas verzorgen tips blogpost afbeelding4

Conclusie hoe houd ik mijn tulpen lang mooi

Hoe lang je plezier hebt van je tulpen hangt af van meerdere factoren. Het begint al met het traject voor de aankoop van de tulpen. Koop je tulpen zo vers mogelijk en creëer thuis de beste situatie voor ze.

Er zijn tulpen die van nature slechts 5 dagen houdbaar zijn, maar er zijn ook soorten die dubbel zo lang meegaan.

Wij hopen dat je met deze tips zo lang mogelijk zult genieten van je mooie bos tulpen.

Wil jij iemand blij maken met een prachtige tulpen boeket? Bekijk dan nu onze meest populaire tulpen boeketten.