De beste tips voor het bestellen van rouwwerk of uitvaartbloemen

Rouwwerk of uitvaartbloemen kondigen een verdrietige gebeurtenis aan. Meestal in de vorm van een begrafenis of een crematie. Kunnen kiezen voor de juiste bloemen is dan een fijne gedachte. Maar hoe doe je dat? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn de “ongeschreven” regels van rouwbloemen? Bij het overlijden van een dierbaar persoon wil je natuurlijk geen onnodige tijd hoeven te besteden aan welk rouwwerk wel of juist niet gepast is.

In dit artikel voorzien we je dan ook graag van de beste tips voor het bestellen van rouwwerk of uitvaartbloemen. Je hebt hierin namelijk nogal wat keuze. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een traditioneel rouwboeket, maar ook een bloemstuk voor op de kist of een sympathieboeket behoren tot de mogelijkheden. Gelukkig is er een passend rouwwerk voor elke situatie. Met de onderstaande tips maken we de keuze graag wat eenvoudiger voor je.

Onze tips bij het (online) bestellen en laten bezorgen van rouwbloemen

Rouwbloemen kun je heel goed online bestellen en laten bezorgen. Dat kan op jouw eigen adres, maar je kunt rouwwerk ook direct laten bezorgen bij het uitvaartcentrum of de familie thuis. Aan de hand van onze tips bestel je eenvoudig geschikte uitvaartbloemen. We vertellen je tevens wat het verschil is tussen de diverse rouwwerken die we hebben, en wat gepaste teksten zijn voor op een rouwlint of rouwkaart.

1. Voor wie zijn de uitvaartbloemen bestemd?

Rouwwerk kan bestemd zijn voor de overleden persoon, maar natuurlijk ook voor de naaste familie. Bijvoorbeeld als jij je steun wilt betuigen door middel van rouwbloemen. Als dat het geval is, kun je het beste kiezen voor een boeket waarmee je jouw medeleven en condoleance overbrengt. Dat doe je met een zogenaamd sympathieboeket. Hiervoor worden vaak witte bloemen gebruikt.

Wil je een bloemstuk of rouwbloemen laten bezorgen voor een begrafenis? In enkele eenvoudige stappen kun je jouw rouwbloemen bij ons bestellen:

Je kunt deze boeketten personaliseren door het toevoegen van een kaart. Je kunt hier een persoonlijke boodschap op achterlaten, maar er bestaan ook rouwkaarten met een voorgedrukte tekst zoals “met oprechte deelneming”. Een sympathieboeket is dus een goede optie als de uitvaartbloemen bestemd zijn voor de nabestaanden. Je kunt ze op het adres van de familie laten bezorgen.

Als de uitvaartbloemen of het rouwwerk bestemd is voor de overledene, dan worden ze tijdens de uitvaart gebruikt. Ze worden dan bij de kist of urn gelegd, afhankelijk van of het om een begrafenis of uitvaart gaat. Een rouwboeket of rouwstuk kan een Biedermeier zijn, maar ook een rouwboeket in de vorm van een druppel of een hart. Een Biedermeier is vaak rond van vorm. De bloemen worden vastgezet in steekschuim. Naast druppel- en hartvormige rouwstukken bestaan er nog veel meer mogelijkheden. Door gebruik te maken van steekschuim kan rouwwerk in vrijwel alle gewenste vormen gemaakt worden. Denk daarbij aan dierfiguren of andere symbolen zoals een kruis of een ster.

2. Kiezen voor een rouwkaart of een rouwlint

Losse uitvaartbloemen, een rouw- of condoleance boeket worden vaak voorzien van een kaart. Een lint kan vrij aanwezig zijn, waardoor het de uitstraling van het boeket of de uitvaartbloemen kan overstemmen. Een rouwlint wordt in veel gevallen gebruikt voor rouwwerk waarbij gebruik is gemaakt van steekschuim. Bijvoorbeeld een Biedermeier of een kiststuk. Een kiststuk is een rouwwerk dat op de kist van de overledene wordt gelegd. 

Het is gebruikelijk dat de naaste familie of de partner dit stuk laat maken. Een rouwstuk bevat doorgaans twee linten. 1 lint is bestemd voor een laatste groet aan de overleden persoon. Het andere lint biedt plaats aan de naam van de gever. Rouwlinten die gebruikt worden tijdens een begrafenis bevatten veelal de tekst “rust zacht”. Dat zijn mooie laatste woorden, maar voor een crematie is deze tekst niet geschikt. In dat geval kun je beter kiezen voor “een laatste groet” of “vaarwel”.

3. Verdiep je in de informatie op de rouwkaart

Een rouwkaart bevat in veel gevallen informatie over welke bloemen wel of juist niet gewenst zijn. Ook wordt er vaak een suggestie uitgesproken of lees je op de kaart wat de lievelingsbloemen waren van de overleden persoon. Als dat het geval is, kun je daar rekening mee houden in het laten maken van het rouwwerk.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat uitvaartbloemen wel zijn gewenst, maar dat er geen specifieke voorkeur wordt aangegeven. Een rouwboeket met overwegende witte bloemen is dan een veilige keuze. Mocht je toch nog twijfelen, aarzel dan niet om wat extra informatie in te winnen bij de nabestaanden.

4. Wacht niet te lang met het bestellen van uitvaartbloemen of rouwstukken

Eigenlijk wil je het rouwstuk of het rouwboeket zo snel mogelijk bestellen om twee redenen. In de eerste plaats omdat je jouw rouwwerk wilt laten voorzien van bloemen die op dit moment in Nederland misschien lastig verkrijgbaar zijn. In de meeste gevallen kan dit wel gerealiseerd worden, maar kost het laten overkomen van deze specifieke bloemen tijd. 

De tweede goede reden om jouw rouwbloemen op tijd te bestellen: je wilt niet het risico lopen dat jouw rouwboeket te laat wordt afgeleverd bij de nabestaanden, of niet is gearriveerd voordat de plechtigheid begint. Het maken van een rouwboeket of een rouwstuk kost tijd. Zeker als je deze ook nog wilt laten voorzien van een persoonlijke boodschap zoals een kaart of een lint. Natuurlijk moet het door jou bestelde rouwwerk ook nog bezorgd worden op de juiste locatie.

5. Een mooi rouwboeket hoeft niet duur te zijn

De prijzen voor rouwwerk kunnen behoorlijk oplopen. Natuurlijk afhankelijk van welke persoonlijke wensen je hebt en hoe groot het rouwstuk moet worden. Als je wel een mooie betuiging wilt geven maar niet teveel geld uit kunt geven, dan kies je het beste voor een rouwboeket. Deze uitvaartbloemen worden niet opgestoken. Ze blijven dus wat minder lang staan dan een rouwstuk, maar de boodschap is net zo gemeend. Al vanaf € 45,- laat je al een mooi rouwboeket maken die je vervolgens mee kunt nemen naar de begrafenis of crematie.

Rouwboeket versturen via Regiobloemist met gepaste tekst op rouwlint of kaart als laatste groet

Online een rouwboeket laten versturen via Regiobloemist is heel eenvoudig. Je kunt de uitvaartbloemen dan ook nog laten voorzien van een gepaste tekst op het rouwlint of de kaart. Bijvoorbeeld “ een laatste groet” of “rust zacht”. Regiobloemist bezorgd jouw rouwboeket op de locatie die je wenst. Dat kan jouw thuisadres zijn, maar ook het adres van de familie of nabestaanden.

Een mooie laatste groet met een prachtig rouwstuk of rouwboeket

Nu je precies weet wat het verschil is tussen rouwstukken en rouwboeketten, kies je altijd de uitvaartbloemen die passen bij de gelegenheid. Een persoonlijke boodschap of een lieve laatste groet laat je toevoegen door middel van een kaart of een rouwlint. Deze kun je samen met de uitvaartbloemen bestellen waarna ze samen met het rouwboeket worden bezorgd. 

Uitvaartbloemen kunnen witte rozen zijn, maar natuurlijk ook de lievelingsbloemen van de overleden persoon. Welke keuze je ook maakt, met de bovenstaande tips voor het online bestellen en laten bezorgen van rouwbloemen zorg je altijd voor een lichtpuntje in een tijd waarin dat het meeste nodig is.